Tıp Fakültesi Rehberi

             Tıp fakültesi en popüler fakültelerdendir. Birçok kişi bu fakültenin hayalini kurar. Fakülteye girmek kolay değildir. Üniversite sınavından oldukça iyi bir puan almak gerekiyor. Günümüzde çoğu ilimizde tıp fakültesi olmasına ve kontenjanların yüksek olmasına rağmen halen tıp puanları çok yüksek. Şu an tıp kazanabilen 15 bin öğrenciden 11 bini tıp fakültesi seçiyor. Öncelikle hangi mesleği yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu bambaşka bir konu, bu yazıda doktorluk yapmaya karar vermiş öğrenciler için fakültelerden bahsedeceğim.
             
                  Tıpta üniversitenin isim olarak pek önemi yoktur. Bir mühendis için okuduğu üniversite işe girerken büyük bir koz olmasına rağmen tıpta böyle bir durum söz konusu değildir. Tabi ki burada Van'daki tıp ile Ankara Hacettepeyi bir tutmuyorum. Ancak şunu da söylemek gerekir ki meslekte size çoğu zaman üniversitenizi sormazlar. Bir özel hastane sizin tanınmışlığınıza, hünerlerinize, yapabildiğiniz operasyonlara bakar. Van'daki bir öğrenci kendini geliştirerek zirvelere çıkabilir ancak bunu başarabilmesi için çok daha fazla çaba sarf etmesi gerekir. Yol gösteren daha azdır. Örneğin kendini geliştirmenin bir yolu kongrelere katılmaktır. İstanbul'da okuyan biri kongrelerin içinde yüzüyorken, uzaktaki öğrencinin bu kongrelere katılması için daha fazla enerji harcaması gerekiyor. Bu yüzden 3 büyükşehirdeki fakülte her zaman daha avantajlıdır. Örneğin: Hacettepe, Cerrahpaşa, Çapa, Ankara, Gazi, Ege, 9 Eylül. Bu üniversitelerin bir diğer avantajı da köklü ve oturmuş sisteme sahip olmalarıdır. Bu bakımdan puanınız yettiği taktirde büyükşehirlerdeki tıpları yazmanızı tavsiye ederim. Ancak küçük şehirlerdeki tıplar da benzer eğitim verir, Demirbaş tıpları kazanamıyorum diye doktorluktan vazgeçmenin veya tekrar sınava hazırlanmanın bir mantığı yok. Kaldı ki eğer iyi bir not ortalaması yaparsanız yatay geçiş  yapabiliyorsunuz. Rizeden Ankaraya, Isparta'dan İstanbul'a geçen çok kişi var emin olun.
            
                 Bir de özel üniversitelerdeki tıplar var. Özeller çok iyi reklam yaparlar. Gözünüz açık olsun sürekli eleştirel olun. Devlet üniversiteleri yıllarca insanların geçtiği bilindik yollardır. Risk azdır. Ancak özellere dikkat etmek lazım. Özeller başarılı öğrenciyi kendine çekmek için yüksek burslar verirler. Ancak unutmayın ki sizden bir şeyler umuyorlar, kimse kolay kolay karşılıksız iş yapmaz. Özel istiyorsanız Koç, Sabancı, Medipol, Acıbadem, Bahçeşehir, TOBB gibi markalar bir adım daha öndedir. 
            
                    Ayrıca yazın tercih dönemine yakın zamanda tanıtım günler oluyor imkanınız varsa gidip gezin. Şunu da söylemek gerek; binanın güzel olması seçim kriteriniz olmamalı. Çapa ve Cerrahpaşa'nın binaları rezil durumda ancak bu fakültenin adından bir şey kaybettirmiyor. Ayrıca şu an Cerrahpaşa olduğu yerde yenileniyor. İstanbul tıp -namı diğer Çapa- ise kısmen Hasdal'a taşınacak. Ancak bu yenilenme süreçlerinin ortalama 4-5 yıl süreceğini söylemek gerek.

         Binalardan ziyade tercih yaparken fakültelerin taban puanlarına, uluslararası üniversite sıralamalarındaki yerine, ne kadar markalaşmış olduğuna bakın ve en önemlisi o fakültede okuyan birileriyle iletişime geçin. Sosyal medya bunun için biçilmiş kaftan. Mümkün olduğunca fazla kişiyle konuşup yorum alın. Doktor tanıdığınız varsa onlardan da fikir alın ve en sonunda hepsini sentezleyerek bir karara varın. Asla tek kişinin sözüyle tercih yapmayın.
           
                  Genel itibariyle aklıma gelenler bunlar zamanla aklıma gelen olursa eklemeler yapacağım.

Tıp Fakülteler Taban Puanları 2017: 



                                

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çapa ve Cerrahpaşa taşınıyor mu??

İstanbul vs Ankara

Process, Prognosis, Diagnosis Sözcüklerinin Etimolojisi